Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018

Τα κριτήρια επιλογής ενός ψηλού παίκτηΟι επιδόσεις της χώρας μας στο άθλημα του μπάσκετ σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πολυάριθμοι αγώνες που έχει δώσει και οι πολλαπλές επιτυχίες κατάφεραν με τη πάροδο του χρόνου να κεντρίσουν το ενδιαφέρον όλων και να βοηθήσουν στην περαιτέρω εξάπλωση του.

Οι προπονητές σε όλες τις χώρες του κόσμου μπορούν να επιλέξουν τους καλύτερους καλαθοσφαιριστές και να τους εντάξουν σε ομάδες. Η μέθοδος που χρησιμοποιούν για την επιλογή εξαρτάται από τις επιθυμίες του καθενός. Η επιστήμη της Προγνωστικής μπορεί να ωφελήσει  πάρα πολύ σε αυτό το τομέα. Είναι  μια επιστήμη που μπορεί να προβλέψει βάση δεδομένων και αλγορίθμων, αναλυτικών ερωτημάτων και τεχνικές μηχανικής μάθησης την πιθανότητα μελλοντικών αποτελεσμάτων στηριζόμενη σε ιστορικά στοιχεία. Σε συνάρτηση με τη Προγνωστική επιστήμη και η Ιατρική έχει πολύ στενές επαφές με ολόκληρο το φάσμα του αθλητισμού. Δίχως αυτήν ίσως να μην υπήρχαν τόσο καλά αποτελέσματα και κορυφαίες στιγμές στον αθλητισμό.

Το ποια θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση ενός ψηλού παίκτη αλλά και γενικά ενός μπασκετμπολίστα θα πρέπει να περνάει πρώτα από όλα από ένα κρίσιμο στάδιο. Πριν να γίνει μπασκετμπολίστας θα πρέπει να γίνει αθλητής που σημαίνει ότι θα πρέπει να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Κριτήρια επιλογής:

1.Τα ανατομικά του χαρακτηριστικά

2.Τα φυσιολογικά του χαρακτηριστικά

3.Τα ψυχολογικά του χαρακτηριστικά

α)Αντίληψη του παιχνιδιού

β)Το ενδιαφέρον για το παιχνίδι

γ)Το ταλέντο του

δ)Η εξυπνάδα του

ε)Ο χαρακτήρας του

στ)Η προσωπικότητα του

4.Οι ικανότητες και ο συγχρονισμός των κινήσεων του

α)Η ταχύτητα του

β)Η δύναμη του

γ)Η αντοχή του

δ)Η ευκινησία και η ευλυγισία του

5.Η ηθική και η θέληση του

6.Οι προβληματισμοί

α)Η ηλικία του

β)Η συμφωνία των γονέων του

γ)Η σχολική του πρόοδος

δ)Το κοινωνικό του περιβάλλον

7.Ο προπονητής

α)Εξουσία και κύρος

β)Οι παιδαγωγικές γνώσεις

γ)Η προπονητική εμπειρία

δ)Η ετοιμότητα

ε)Ο ενθουσιασμός

8.Οι συνθήκες και τα εργαλεία προπόνησης

9.Η ποιότητα, ο όγκος και η ένταση της προπόνησης

Αυτά είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία στο χώρο του μπάσκετ.

Τέλος ένας από τους ιδιαίτερους αλλά επίσης σημαντικούς παράγοντες είναι η σωματική κατασκευή του παίκτη που διαμορφώνει ουσιαστικά το στυλ της αθλητικής του προσωπικότητας. Το ύψος, η μορφή , η ανάπτυξη των μυών, το πάχος η ακόμα και η σωματική αδυναμία του είναι στοιχεία που σχολιάζονται από τον κοινωνικό περίγυρο και μπορούν να επηρεάσουν ψυχολογικά τον παίκτη που θα αρχίσει να αναπτύσσει με τη σειρά του ιδιαίτερες συμπεριφορές ανάλογα με το περιβάλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου