Σάββατο, 12 Μαΐου 2018

Ισορροπημένη Διατροφή-Φυτικές ίνεςΟι φυτικές ίνες είναι άπεπτες ίνες οι οποίες συνήθως είναι υδατάνθρακες η άλλες οργανικές ουσίες τις οποίες το πεπτικό σύστημα με το βοήθεια των ενζύμων δεν μπορεί να διασπάσει. Οι φυτικές αυτές ίνες έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία για τον ανθρώπινο οργανισμό καθότι διαθέτουν μεγάλη προληπτική δράση ενάντια σε αρκετές ασθένειες. Με τη βοήθεια τους η πέψη γίνεται ευκολότερη καθώς μειώνουν σε μεγάλο βαθμό το χρόνο παραμονής των τροφών στο έντερο με αποτέλεσμα το παχύ έντερο να προλαμβάνει τη δράση καρκινογόνων ουσιών στο τοίχωμα του. Επιπλέον οι φυτικές ίνες μετά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες προλαμβάνουν σηπτικές ουσίες που θα επιβάρυναν σημαντικά το συκώτι.
Παράλληλα οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν αισθητά τη πίεση στο παχύ έντερο και με αυτό τον τρόπο να μειώσουν την εμφάνιση εκκολπωματώσεων στα τοιχώματα του. Με τη πρόσληψη τους τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μειώνονται επειδή με τη βοήθεια των κοπράνων αυξάνουν την απέκκριση των χολικών αλάτων. Τα χολικά άλατα είναι αυτά που προωθούνται στο συκώτι και μετατρέπονται σε χοληστερόλη.

Η κυτταρίνη, η ημικυτταρίνη, η πηκτίνη και η λιγνίνη είναι από τις πιο σημαντικές φυτικές ίνες. Το έντερο για τη σωστή και υγιεινή λειτουργία του χρειάζεται καθημερινά από τις τροφές που προσλαμβάνει περίπου 30g φυτικών ινών. Απο αυτά τα 15g πρέπει να προέρχονται από προϊόντα ολικής αλέσεως και τα υπόλοιπα από φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Είναι πολύ σημαντικό η πρόσληψη φυτικών ινών στον οργανισμό να γίνεται με φυσικό τρόπο. Η ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική και ιδιαίτερα όταν μέσα σε αυτή περικλείονται άπεπτες ίνες. Οι τεχνητοί τρόποι πρόσληψης που συνηθίζουν αρκετοί αθλητές εμποδίζουν τη λήψη μακροθρεπτικών ουσιών όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος.

Η φυτική πρόσληψη λοιπόν με φυσικό τρόπο κάνει πάρα πολύ καλό σε αθλητές που ασχολούνται με το μαζικό αθλητισμό καθώς και σε ανθρώπους που αθλούνται λόγω υγείας. Για τον αθλητή όμως που κάνει πρωταθλητισμό γίνεται αμέσως κατανοητό ότι λόγω της υψηλής ποσότητας θερμίδων ο όγκος των τροφών θα αυξηθεί κατά πολύ. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να προσλάβει την ποσότητα φυτικών ινών που χρειάζεται ημερησίως (30g) ακόμα και με τη κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής που είναι φτωχή σε φυτικές ίνες.

Επίσης υπάρχουν πολλές τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και αρκετές από αυτές έχουν και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι οι υδατάνθρακες που περιέχουν οι συγκεκριμένες τροφές απελευθερώνονται αργά στο αίμα και χρειάζονται πολύ λιγότερη ινσουλίνη. Έτσι πρακτικά βοηθούν στην ευκολότερη απώλεια βάρους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου