Σάββατο, 5 Μαΐου 2018

Η ακοή, η ισορροπία και ο ρόλος των αισθήσεων στους νέους αθλητέςΔεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η όραση είναι αυτή που παρέχει στον άνθρωπο το μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών όπως ανέφερα και σε προηγούμενο άρθρο μου (περίπου το 85%).Ωστόσο και η ακοή με τη σειρά της προσφέρει πολύ σημαντικές  πληροφορίες όπως η επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους. Στο μπάσκετ οι ίδιες οι λέξεις προσφέρουν πολύ σημαντική βοήθεια τόσο στην επικοινωνία των παικτών όσο και στη μεταξύ τους συνεργασία. Τα ακουστικά ερεθίσματα συμβάλλουν.

Οι ήχοι βοηθούν τους αθλητές να προσανατολίζονται στο χώρο, να αξιολογούν καταστάσεις χωρίς να έχουν οπτική επαφή, να μπορούν να υπολογίζουν τις αποστάσεις των παικτών μέσα στο γήπεδο η ακόμα και να αντιλαμβάνονται τις κινήσεις των αθλητών γύρω τους.

Ο συντονισμός των κινήσεων σε σχέση με τη βασική στάση του σώματος είναι αυτή η αρμονική σχέση που παρέχει στον αθλητή την αίσθηση της ισορροπίας. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης η ενός παιχνιδιού οι απότομες αλλαγές κατεύθυνσης και οι γρήγορες εναλλαγές ρυθμού μπορούν να οδηγήσουν στη διατάραξη αυτής της σχέσης λόγω της υπερβολικής φόρτισης του συστήματος ισορροπίας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του συντονισμού κίνησης με άμεση συνέπεια όχι μόνο στην ατομική τεχνική του αλλά ακόμα και στην όραση.

Η υπερβολική φόρτιση του συστήματος ισορροπίας μπορεί να μεταβάλλει το ρυθμό αναπνοής, την αρτηριακή πίεση ακόμα και τις καρδιακές συστολές. Ο αθλητής μπορεί να νιώσει ζαλάδα, ναυτία και τάση προς έμετο. Όλα αυτά τα συμπτώματα δηλώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στο μηχανισμό ισορροπίας. Το μπάσκετ βοηθά σε σημαντικό βαθμό τη σταθερότητα αυτού του συστήματος και απαλλάσσει τον οργανισμό από τέτοιες παρενέργειες. Η ανάπτυξη του μηχανισμού ισορροπίας σε παιδιά ηλικίας 13-16 ετών που ασχολούνται με το μπάσκετ είναι σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Η δυνατότητα δράσης των σκελετικών μυών δε μειώνεται ακόμα και μετά από μεγάλη κόπωση ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η ανάπτυξη αυτού του συστήματος γίνεται σχεδόν 3 χρόνια νωρίτερα σε αυτά τα παιδιά απ’ ότι σε άλλα που δεν ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Ο έλεγχος των κινήσεων του ανθρώπου ελέγχεται και από τα σήματα που στέλνουν οι μυς και το δέρμα διότι αυτά δίνουν πληροφορίες στον εγκέφαλο σχετικά με την ταχύτητα και την ένταση της κίνησης. Επίσης τον πληροφορούν σχετικά με τη θέση των χεριών και των ποδιών καθώς και για την επαφή με το έδαφος και τη μπάλα.
Αυτή η μυϊκή αίσθηση παρατηρείται  σε παιδιά 13-14 ετών. Τότε είναι η μέγιστη ένταση της. Το που αναπτύσσεται περισσότερο εξαρτάται από το ποιοι μυς ενεργοποιούνται πιο πολύ στο παιχνίδι.Στο μπάσκετ οι μυς του πήχη δραστηριοποιούνται αρκετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου