Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018

Οι ψυχικές ιδιότητες ενός ψηλού παίκτηΓια ένα προπονητή είναι απολύτως κατανοητό ότι το ύψος από μόνο του δεν μπορεί να κάνει κάποιον μπασκετμπολίστα. Δε μπορεί να καθιερωθεί με βάση μόνο αυτό το χαρακτηριστικό. Όσοι γνωρίζουν από μπάσκετ καταλαβαίνουν ότι για να γίνει κάποιος παίκτης υψηλού επιπέδου δεν αρκεί μόνο η καλλιέργεια μιας ιδιότητας αλλά ένα σύνολο ιδιοτήτων που διαμορφώνουν και τη προσωπικότητα του.

Φυσικά παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο το ύψος και οι φυσικές του ικανότητες αλλά δεν είναι αυτοί οι πρωταρχικοί παράγοντες για την εξέλιξη του.Ο προπονητής που ασχολείται μόνο με αυτές τις παραμέτρους αργά η γρήγορα θα καταλάβει πόσο μεγάλο λάθος είναι η παραμέληση των ψυχικών ιδιοτήτων ενός παίκτη.

Η προσωπικότητα ενός παίκτη είναι ένα σύνολο χαρακτηριστικών που περιλαμβάνει τη δυνατή θέληση, την αξιοπιστία, το ρεαλισμό, την ηρεμία, την υπομονή, την καλοσύνη, την υπευθυνότητα, τη ψυχική ευαισθησία, την εχεμύθεια και ο κατάλογος μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα. Εκτός όμως από αυτά τα χαρακτηριστικά που είναι τα θετικά υπάρχουν και τα αρνητικά όπως η δειλία, η εσωστρέφεια, ο εγωισμός και η ανυπομονησία. Είναι λοιπόν απαραίτητο για το προπονητή να γνωρίζει όσα περισσότερα πράγματα γίνεται για την προσωπικότητα του αθλητή και να προσπαθεί πάντα να κερδίσει την εμπιστοσύνη του.

Όπως ανέφερα και σε προηγούμενο άρθρο μου οι ψηλοί παίκτες αισθάνονται πολλές φορές άβολα με το ύψος τους και ειδικά τις πρώτες μέρες επαφής με το άθλημα. Τα αρνητικά σχόλια πολλές φορές δημιουργούν προβλήματα στον αθλητή και κόμπλεξ κατωτερότητας. Για τα συγκεκριμένα παιδιά παρατηρείται μια πρόωρη βιολογική ωριμότητα(ηλικιακή) αλλά μέσα τους παραμένουν ανώριμοι όπως ακριβώς τα παιδιά. Γι αυτό το λόγο αυτά τα παιδιά αρχίζουν να κάνουν παρέα με άτομα τα οποία τα θεωρούν κατώτερα ώστε να μπορούν να δώσουν στον εαυτό τους την αίσθηση ότι εκτός από το ύψος τους μπορούν να προσφέρουν κάτι παραπάνω. Προσπαθούν δηλαδή να αποδείξουν ότι αξίζουν πολύ περισσότερο. Αυτό είναι καλύτερο να προσπαθήσουν οι προπονητές να το καταπολεμήσουν στην ηλικία των 10-14 διότι αργότερα η κατάσταση πολλές φορές είναι μη αναστρέψιμη όχι τόσο στα αγόρια όσο στα κορίτσια.

Ένας από τους παράγοντες που πρέπει να εστιάσει αμέσως ο προπονητής  είναι η δημιουργία κινήτρου και ειδικότερα η δημιουργία μιας εσωτερικής δύναμης που θα μπορεί να ελέγχει τη συμπεριφορά του παιδιού. Σε κάθε τομέα της ζωής η επιτυχία έρχεται με τη δημιουργία στην αρχή του ενδιαφέροντος που έχει ως αποτέλεσμα την αγάπη γι αυτό που κάνουμε. Το ίδιο ισχύει και για τους ψηλούς παίκτες. Η δημιουργία του αρχικού κινήτρου δεν πρέπει να διαφέρει από όλα τα υπόλοιπα παιδιά, δεν πρέπει να τους ξεχωρίσουμε αλλά να αρχίσει κάποιος από το γενικό κίνητρο που θα οδηγήσει σιγά-σιγά στη γνωριμία με τον εαυτό του.Η δημιουργία του κινήτρου δεν είναι ο μοναδικός άξονας που θα πρέπει να κινηθεί ο προπονητής καθώς το παιδί μπορεί να αργήσει να ανταποκριθεί θετικά κι αυτό θα είναι αρνητικό στο σύνολο της αθλητικής του εξέλιξης.

Στη προπονητική πέρα από τακτικούς σχεδιασμούς παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η γνώση της ψυχολογίας και της παιδαγωγικής. Ο νέος παίκτης  χρειάζεται θάρρος και τόλμη και ο προπονητής πρέπει να τα δίνει απλόχερα και όχι να υποτιμά τις ικανότητες των αθλητών του.

Η συμπεριφορά ενός ψηλού παίκτη όσο περνάει ο καιρός μπορεί να αλλάξει. Απο το αρχικό κόμπλεξ που ένιωθε να περάσει στην υπεροψία. Πολλά παιδιά όταν νιώσουν ότι αρχίζουν να προσφέρουν στην ομάδα τους αρχίζουν την έπαρση, την υποτίμηση των συμπαικτών τους και γενικά αρχίζουν να νιώθουν ότι όλα γυρίζουν γύρω από τον εαυτό τους.Αυτό έχει σαν φυσικό επακόλουθο ο αθλητής να χάνει το κίνητρο του και η ομάδα να απομακρύνεται από αυτόν. Η ανευθυνότητα του είναι προ των πυλών.
Για να αποτραπεί αυτό το γεγονός ο προπονητής πρέπει να γνωρίζει ιδιότητες του παίκτη όπως η αντίληψη του για το παιχνίδι, το ενδιαφέρον του, το ταλέντο του, η εξυπνάδα του, ο γενικός χαρακτήρας του και γενικά ιδιότητες που συμπληρώνουν το πάζλ της προσωπικότητας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου