Translate

Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Η γράμμωση του σώματος σε συνδυασμό με την κατανάλωση περισσότερου φαγητού

Σχετική εικόνα


Οι μοναδικοί τρόποι για να χάσει ο ανθρώπινος οργανισμός λίπος είναι ή να περιορίσει την κατανάλωση των θερμίδων ή να προχωρήσει σε καύση τους μέσω της προπόνησης. Σε κάθε περίπτωση όμως η μείωση των θερμίδων είναι αυτοσκοπός. Πολλές φορές συμβαίνει ο ανθρώπινος οργανισμός να έχει προχωρήσει σε μείωση των θερμίδων για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά η απώλεια του λίπους να έχει πολύ μικρή κάθοδο.

Σ αυτές τις περιπτώσεις ο οργανισμός θα πρέπει να ξεκινήσει την ‘’αντίστροφη’’δίαιτα. Η αντίστροφη όπως λέει και η ίδια η λέξη είναι το ακριβώς αντίθετο από τη συνηθισμένη δίαιτα. Σ αυτή τη διαδικασία ο οργανισμός αυξάνει την πρόσληψη θερμίδων μέχρι το σημείο εκείνο κατά το οποίο το ανθρώπινο σώμα μπορεί να συντηρηθεί χωρίς όμως να κερδίζει σε λίπος. Σε οποιαδήποτε περίπτωση πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι το σώμα έχει τη δυνατότητα να κρατά ισορροπίες. Η αρχική μείωση των θερμίδων θέτει σε κίνηση το μεταβολισμό ο οποίος προσπαθεί να επαναφέρει το σώμα σε ισορροπία. Όταν αυτό γίνει εφικτό τότε ο οργανισμός σταμάτα των απώλεια βάρους και ο άνθρωπος συχνά αναρωτιέται γιατί δεν μπορεί να χάσει άλλα κιλά.

Για να μπορέσει ο ανθρώπινος οργανισμός να έχει σύμμαχο τον μεταβολισμό και όχι εχθρό του είναι να προσλαμβάνει θερμίδα αργά και σταδιακά. Αν για παράδειγμα  η αύξηση είναι περίπου 150γρ την εβδομάδα τότε το λίπος θα μετριάσει και θα γίνει πιο εύκολη η απώλεια του στο μέλλον.

Αν μια αθλήτρια του μπάσκετ καταναλώνει 1500 θερμίδες την ημέρα και θέλει να φτάσει στις 2500 τότε το πλάνο της θα πρέπει  να μοιάζει ως εξής:




1η Εβδομάδα


Σε αυτή τη πρώτη εβδομάδα οι επιπλέον θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός θα έρθουν από την πρόσληψη πρωτεΐνης. Η κατανάλωση της θα πρέπει να είναι περίπου 2 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους. Σε γενικές γραμμές πρέπει να γνωρίζει κάποιος ότι η αύξηση της τάξης των 200 θερμίδων αντιστοιχεί περίπου σε 50 γραμμάρια πρωτεΐνης. Η επιπλέον πρόσληψη 50 γραμμαρίων πρωτεΐνης δεν κάνει κακό αλλά καλό είναι να τηρηθεί ένα πρωτόκολλο.

2η Εβδομάδα

Κατά τη δεύτερη εβδομάδα αν ο οργανισμός δεν έχει φτάσει τα 2 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους τότε θα πρέπει να προβεί σε λήψη ακόμα 200 θερμίδων/50γραμμάρια πρωτεΐνης. Σε αυτό το σημείο είναι πολύ κρίσιμο να κατανοήσει κανείς το πότε η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι αρκετή και πότε ξεπερνά τα όρια. Όταν αυτό γίνει κατανοητό και η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι ήδη αρκετή τότε μπορεί να γίνει προσθήκη λίπους της τάξης των 15 γραμμάρια περίπου(ελαιόλαδο, αυγό, ξηροί καρποί).

3η Εβδομάδα

Κατά την τρίτη εβδομάδα ο οργανισμός προχωρά σε πρόσληψη υδατάνθρακα(50 γραμμάρια).Τον υδατάνθρακα μπορεί να τον βρει για παράδειγμα από ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο ρύζι ή από μια γλυκοπατάτα.

4η Εβδομάδα

Κατά την τέταρτη εβδομάδα ο οργανισμός προχωρά σε πρόσληψη ακόμα 50 γραμμαρίων υδατάνθρακα.

5η Εβδομάδα

Κατά την πέμπτη εβδομάδα ο οργανισμός προχωρά σε πρόσληψη ακόμα 50 γραμμαρίων υδατάνθρακα.

Όπως γίνεται κατανοητό και από την ανάλυση των εβδομάδων είναι πολύ σημαντικό η πρόσληψη των θερμίδων να γίνεται αργά και σταδιακά. Η προσπάθεια της απώλειας του λίπους δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά αυτού του είδους και ο ρυθμός πρόσληψης μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Με την πάροδο του χρόνου αν χρειαστεί μπορεί να γίνει και μείωση στη πρόσληψη των θερμίδων. Τώρα σε ότι αφορά το θερμιδικό στόχο μόλις αυτός φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί για ένα τουλάχιστον μήνα ώστε το σώμα να μπορεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες προτού γίνει η επιστροφή στη βασική δίαιτα.

Παρατηρήσεις

Πριν ξεκινήσουμε αυτό το πλάνο θα πρέπει να γνωρίζουμε πόση ήταν η πρόσληψη υδατανθράκων που καταναλώναμε πριν(χαμηλή ή υψηλή).Είναι αρκετά πιθανό να παρατηρηθεί μια μικρή αύξηση στο σωματικό βάρος αλλά αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το λίπος. Η αύξηση του σωματικού βάρους δεν σημαίνει απαραίτητα και αύξηση του λίπους. Η πρόσληψη υδατανθράκων σχετίζεται με τη συγκράτηση του νερού επομένως η αύξηση που μπορεί να παρατηρηθεί στο σωματικό βάρος έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τα υγρά.

Για όλα αυτά χρειάζεται όμως πάνω από όλα ΥΠΟΜΟΝΗ και ΠΕΙΣΜΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου