Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018

H σημασία της διατροφής και η βασική δομή τηςΠροτού μπει κάποιος στη διαδικασία να καταλάβει πόσο μεγάλη σημασία έχει η σωστή διατροφή στον αθλητισμό θα πρέπει να αξιολογήσει τα συστατικά εκείνα τα οποία θα τον βοηθήσουν στην προσπάθεια που κάνει για υγιή ανάπτυξη.

Η αντίληψη που υπάρχει σε γενικό πλαίσιο ότι όσο περισσότερες θερμίδες προσλαμβάνουμε τόσο καλύτερα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε είναι εντελώς λαθεμένη. Ο αθλητής θα πρέπει να δίνει πολύ μεγάλη σημασία στα επιμέρους συστατικά των τροφών. Με λίγα λόγια θα πρέπει να στρέφει την προσοχή τους στις βιταμίνες, στα μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία καθώς και τις φυτικές ίνες που περιέχουν τα τρόφιμα.

Η σημασία της σωστής διατροφής και της εισαγωγής θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό είναι τεράστια και βοηθά:

1.Στη διατήρηση καθώς και στην αναδόμηση τόσο των κυττάρων όσο και των ιστών.

2.Είναι ρυθμιστής του μεταβολισμού καθώς βοηθά στη παραγωγή ενζύμων και ορμονών.

3.Βοηθά στην υποστήριξη του αντιοξειδωτικού συστήματος προστασίας του οργανισμού.

4.Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

5.Εξασφαλίζει  ενέργεια.

Μαζικός αθλητισμός και αθλητισμός για λόγους υγείας

Υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν πως όταν ασχολείσαι με το μαζικό αθλητισμό η αθλείσαι για λόγους υγείας δεν χρειάζεται να έχεις κάποιους ιδιαίτερους κανόνες  επειδή η χαμηλή επιβάρυνση που θα δεχθεί ο συγκεκριμένος άνθρωπος συνδυάζεται με μια φυσιολογική και υγιεινή διατροφή.

Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα των ανθρώπων αυτής της κατηγορίας δεν είναι οι υψηλές επιδόσεις αλλά η απώλεια βάρους.

Παρά το γεγονός ότι οι ομάδες τροφών είναι συγκεκριμένες και σχεδόν οι περισσότεροι γνωρίζουν πια ποιες τροφές παχαίνουν και ποιες βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στην απώλεια βάρους εν τούτοις είναι πολύ δύσκολο για κάποιον που δεν είναι εξειδικευμένος με τον τομέα της διατροφής να σχεδιάσει  ένα κατάλληλο πρόγραμμα πρόσληψης τροφής τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα.
Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφή του ανθρώπου όταν αυτή δεν έχει δοθεί από έμπειρο προσωπικό το οποίο ασχολείται με αυτή την επιστήμη. Χωρίς τις κατάλληλες οδηγίες και την χρήσιμη βοήθεια ειδικών ο άνθρωπος μπορεί να επηρεαστεί από το κλίμα, το εισόδημα του, τη θρησκεία του, την οικογένεια του, τα ιατρικά προβλήματα του, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ακόμα και από τον ίδιο το πολιτισμό.

Με βάση το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου χρόνου ένας μέσος άνθρωπος περίπου 80 κιλών προσλαμβάνει τροφές  περίπου ενός τόνου γίνεται κατανοητό ότι ο λάθος συνδυασμός πρόσληψης μπορεί να επιφέρει κατάρρευση ακόμα κι ενός ισχυρού οργανισμού.

Για την αποφυγή αυτού του σεναρίου ο ανθρώπινος οργανισμός θα πρέπει να προσλαμβάνει:

1.Πλούσια διατροφή όλων των ειδών αλλά όχι σε ποσότητα.

2.Αποφυγή των τροφών που είναι πλούσιες σε λίπη.

3.Αποφυγή τροφών που είναι αλμυρές.

4.Μείωση των τροφών που περιέχουν ζάχαρη.

5.Αύξηση των τροφών που προέρχονται από προϊόντα ολικής άλεσης.

6.Λαχανικά, φρούτα και  πατάτες.

7.Αυξημενο ισοζύγιο φυτικής πρωτεΐνης σε σχέση με τη ζωική.

8.Κατανάλωση υγρών με μέτρο.

9.Τα γεύματα πρέπει να είναι μικρά και πιο συχνά.

10. Οι τροφές θα πρέπει να διατηρούν τη γεύση τους και όλα τα θρεπτικά συστατικά τους κατά τη προετοιμασία τους.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου